Sexting, iets van deze tijd? | Believejou.nl
18172
post-template-default,single,single-post,postid-18172,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-title-hidden,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Sexting, iets van deze tijd?

 

Steeds vaker horen we over sexting en vaak ook niet want het is een ongemakkelijk onderwerp voor velen. Toch krijgen we er, in contact met jongeren, steeds meer mee te maken. Als ouders, als scholen, als professionals en soms ook via andere wegen bijvoorbeeld als sportvereniging.

Is het nou zo bizar, dom, raar, onverantwoordelijk? Laten we eens terug gaan naar de tijd dat we zelf jong(er) waren. Kun je het je nog herinneren; de 1e keer dat je verliefd was? Vlinders in je buik, rood kleuren als je die persoon tegenkwam, misschien wel briefjes uitwisselen of via, via boodschappen doorgeven. Die 1e kus in het fietsenhok, naast elkaar in de bioscoop of stiekem afspreken. Ontdekkingen die leden tot gevoelens die je nog niet eerder ontdekt had maar wel heel fijn waren. Iemand die jou bijzonder vond dat was wel spannend. En zo kwam je in aanraking met seksuele ontwikkeling en als je ouders riepen dat je dat vooral niet moest doen…. luisterde jij dan? ­čśë Kort door de bocht want er zijn natuurlijk vele voorbeelden denkbaar maar velen van ons zullen hierin wel wat herkennen van hun gevoelens van vroeger. En bedenk eens; wie is er met zijn of haar 1e liefde of bedpartner getrouwd? De meeste mensen hebben al seksuele ontwikkelingen en verkenning doorgemaakt voordat ze zijn waar ze nu zijn.

Voor jongeren in deze tijd is seksuele ontwikkeling niet anders. Ook zij maken het door, gaan op ontdekking, krijgen gevoelens en experimenteren. Wat wel wezenlijk anders is in deze tijd is de bijkomst van social media. Onze jongeren van nu zijn nu eenmaal veelal vergroeid met het gebruik van een schermpje. Om contacten te leggen of onderhouden, om te kijken wat er in de rest van de wereld speelt, de laatste nieuwtjes, de hipste trends, de coolste vlogger en zo is er genoeg te bedenken. Dat jongeren erg be├»nvloedbaar zijn door alles wat er op social media voorbij komt is niet zo gek. Hoe vaak roepen volwassenen niet: heb je dat gelezen in de krant, of gezien op het nieuws? En vaak dan gelijk met hun mening erbij. Bij jongeren is dat niet anders alleen zitten zij in een fase waarin hun identiteit nog sterk in ontwikkeling is en dan ga je uitproberen, verschillende meningen vormen, ben je meer be├»nvloedbaarder (behalve door je opvoeders, sorry ­čśë ) en doe je sneller iets zonder verder na te denken.

Vrijwel alles wordt gedeeld met elkaar, foto’s, vrienden, geheimen, wachtwoorden, accounts en ja dus ook heel vaak foto’s. Hoe vaak delen volwassenen geen vakantie kiekjes van hun kroost in bikini of zwembroekje in de zon? Het is iets van deze tijd waar jongeren ook mee opgroeien. Mijn familie deelt zulke foto’s al jaren van mij dus dan kan ik dat toch ook doen? Een foto van een 5 jarige in bikini of een 15 jarige in bikini….wat is het verschil? De scheidslijn tussen leuk en schadelijk wordt dan ineens heel erg dun. En een spontane foto of een erotische foto kan in een blik liggen, die van degene op de foto of die van de ontvanger.

Waarom delen jongeren dan foto’s waarbij de scheidslijn tussen leuk en schadelijk zo dun is? Je kunt je vast nog wel herinneren dat je een keer een spannend geheim had of iets heel moois dat je net had gekregen. Wat deed je daarmee? Verstoppen of laten zien aan je vrienden? Tegenwoordig hebben die vrienden ook weer vrienden en voordat je het weet is die ene foto in Rotterdam, Berlijn of New York beland, of nog erger op het www.
Waarom verstuur je een foto van jezelf? Dat kan zijn uit onzekerheid, dwang, in vertrouwen, er zijn allerlei redenen bekend. Moeten we het dan maar laten in het kader van ontwikkeling? Nee we moeten blijven voorlichten, liever zelfs nog veel meer gaan voorlichten. Inspelen op de belevingswereld van deze groep en ook duidelijk de risico’s en gevaren benoemen. Vertellen wat de consequenties zijn en zeker ook dat het strafbaar is want dat is bij velen nog steeds te onbekend. Het delen van seksueel getinte foto’s kan zelfs een naar strafrechtelijk vervolg krijgen. En vooral veel benoemen dat er hulp is en oplossingen zijn als je wel in een situatie beland waarbij een foto van jou gedeeld wordt.

Wat moeten we niet doen? Veroordelen…. dat gebeurd al zoveel. Als je op het voetbalveld een fout maakt en er komt daardoor een goal dan weet je zelf wel waar het mis ging. Als er dan aan de kant geschreeuwd wordt hoe stom je deed dan ga je daar niet beter door spelen. Dus neemt iemand jou in vertrouwen bij een sexting situatie probeer dan je 1e emotie voor jezelf te houden en reageer neutraal. Of het nu de verstuurder of ontvanger is dat maakt niet uit, een oordeel biedt geen hulp of oplossing.

Biedt een luisterend oor en kijk samen of je iemand kent die ervaring heeft in deze materie en kan helpen om de situatie zo klein mogelijk te houden en een oplossing te vinden. Kijk bijvoorbeeld op helpwanted.nl voor meer informatie. Laten we proberen schaamte en onwetendheid te verdringen door hulp en informeren! Wil je meer informatie? Neem gerust contact met mij op.Pin It on Pinterest